Tsunamivarning sägs ha stoppats

Tsunami katastrofen; ännu ett bevis att kapitalismen inte fungerar!

Har denna jordbävning varit en natur katastrof? Det tror man inte; det visar sig att experter kunde ha varnat i god tid om jättevågen och räddat hundratiotusentals liv enligt bl a DN 28 december 2004:

Bara minuterna efter jordbävningen i Indiska oceanen på söndagsmorgonen satt Thailands främsta meteorologiska experter i krismöte. Men de avstod från en tsunamivarning”av hänsyn till turistnäringen”, skriver den thailändska dagstidningen The Nation.”

”Hänsyn till turistnäringen” innebär bland annat sexhandelns höga vinster för kapitalisterna, tystnade experterna. Resultat:

  • Mer än 100000 döda,
  • mer än en million skadade,
  • multi- milliard förstörelse som ska återskaffas på vår bekostnad,
  • och faran om så mycket lidande och epidemier som leder till lika mycket liv förlust.

Alla de som är bekymrade för lidande människor kan tydligen se hur detta system inte fungerar. Snarare hur hemskt detta system fungerar emot mänskligheten. Nu låtsas de hjälpa. Men vi vet alla hur det fungerar. De rika får det mesta igen och de skyldiga försöker undankomma kritiken…

I alla elände är de fattiga som skall bara på det mest hemska lidandet. Detta räcker till att vi anklagar denna klass samhället. Men denna gång är det väldigt tydligt att systemet orsakat en sån katastrof för oss alla. Varför skulle vi behålla ett sånt system?

2004